Met welke tandenborstel je gebit schoon en sterk houden?

Met welke tandenborstel je gebit schoon en sterk houden?

Er zijn heel wat keuzemogelijkheden als het om een tandenborstel gaat. Je kan voor een soft, medium of hard type borstel gaan. Je kan je tanden poetsen met een handtandenborstel of met een elektrisch model. Maar welk type tandenborstel gebruik je nu het best?


Harde vs zachte tandenborstel

Harde of zachte tandenborstels, het verschil zit hem in de borstelharen waarmee je jouw tanden reinigt. Harde borstelharen zijn stijver dan zachte borstelharen. In theorie zijn ze ontworpen om vlekken, tandplak en hardnekkige etensresten beter te verwijderen. In de praktijk daarentegen, is het aan te raden dat iedereen een zachte tandenborstel gebruikt. 


Suikerhoudende en zure voedingsmiddelen kunnen de tanden aantasten. De meeste mensen poetsen bovendien te hard met een handtandenborstel. Met harde haren wrijven mensen echter nog harder tijdens het poetsen. Je tanden worden wel schoon, maar het glazuur, de wortels en het tandvlees kunnen schade oplopen. Kies dus voor een borstel met zachte haren. Deze reinigt je tanden net zo goed als een harde borstel. 


Natuurlijke vs synthetische borstelharen 

De meeste tandenborstels hebben synthetisch borstelhaar. Deze zijn gemaakt uit plastiek, dus zeer vervuilend omdat plastiek zo goed als onverwoestbaar is. Hierdoor is er de laatste jaren een opmars van borstels gemaakt van planten- of houtvezels. Ook de haren zijn bij deze borstels gemaakt uit natuurlijke producten. Natuurlijke tandenborstels werken even goed als synthetische. Deze duurzame keuze is dus niet alleen goed voor je gebit, maar ook voor het milieu!


Elektrisch vs handmatig

Zowel elektrische als handtandenborstels zijn effectief in het verwijderen van tandplak en vuil. Beide opties hebben hun eigen voordelen. Studies tonen aan dat elektrische tandenborstels over het algemeen meer tandplak en tandvleesontstekingen verwijderen dan handtandenborstels. Bovendien doen elektrische tandenborstels het meeste werk voor jou. Daardoor zijn ze extra handig voor mensen met een beperkte mobiliteit. Er bestaan ook elektrische tandenborstels met een ingebouwde timer. Dit helpt je om lang genoeg te poetsen. 


Nadelig is dat elektrische tandenborstels duurder zijn. De prijs van een toestel kan oplopen tot 250 euro, afhankelijk van de functionaliteiten en kwaliteit. Daarnaast moet je de opzetborstels regelmatig vervangen, die ook duurder zijn dan handtandenborstels. 

Een voordeel aan handtandenborstels is de toegankelijkheid. Ze zijn te koop bij bijna elke winkel, benzinestation of apotheek. Ze hoeven ook niet opgeladen te worden om te werken. Je kan ze dus altijd en overal gebruiken en ze zijn ook budgetvriendelijk.