Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 1-12 van 63

Pagina's
Sorteer op:
App

App

Onze apotheek altijd bij de hand? Dowload onze handige app.

Alles wat je over snurken moet weten

Alles wat je over snurken moet weten

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat de slaapkwaliteit van de snurker en vaak ook van diens partner kan beïnvloeden. Snurken is vervelend, maar het kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als patiënt is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van het snurken, welke behandelingsopties beschikbaar zijn en wanneer doorverwijzing naar een arts noodzakelijk is. Snurk jij of snurkt jouw partner? Je apotheker staat je graag bij om je vragen te beantwoorden.

Het belang van de diëtist binnen de gezondheidszorg

Het belang van de diëtist binnen de gezondheidszorg

In een maatschappij waar gezondheid en het fysieke aspect van de mens steeds meer centraal staat, speelt de diëtist vaak een cruciale rol. Een diëtist is niet zomaar een voedingsdeskundige, maar een gezondheidsspecialist die zich richt op het bevorderen van gezond eetgedrag en het beheren van voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen. De kernfunctie van een diëtist is het verstrekken van op maat gemaakte voedingsadviezen en het opstellen van persoonlijke dieetplannen, afgestemd op de individuele behoeften van patiënten. Elke patiënt heeft een verschillend plan nodig om zijn of haar doelstellingen te behalen. 

Gebruiken we te veel antibiotica?

Gebruiken we te veel antibiotica?

Antibiotica zijn speciale medicijnen die dokters voorschrijven om infecties veroorzaakt door bacteriën te behandelen. Deze kleine organismen, bacteriën, kunnen verschillende soorten ziekten veroorzaken. Antibiotica heeft  doorheen de geschiedenis ook een cruciale rol gespeeld bij het verminderen van sterfte door bacteriële ziekten. Maar wat gebeurt er wanneer er te veel antibiotica gebruikt wordt? Dat leggen we jou in dit artikel haarfijn uit. 

Zwangerschapsdiabetes vermijden doe je zo

Zwangerschapsdiabetes vermijden doe je zo

De gezondheid van zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen staat meer dan ooit in de schijnwerpers. Vooral zwangerschapsdiabetes staat extra in de kijker, daar er zich een grote toename voordoet. Volgens het recente jaarrapport Perinatale gezondheid in Vlaanderen is het aantal zwangere vrouwen met diabetes in de afgelopen tien jaar opmerkelijk gestegen. Waar in 2012 slechts 3% van de zwangere vrouwen deze aandoening ontwikkelde, was dit in 2022 al gestegen naar 8,9%. Deze trend roept weliswaar belangrijke vragen op voor de gezondheid en het algemeen welzijn van zowel moeder als kind.

Is bruin en meergranenbrood echt gezonder dan wit?

Is bruin en meergranenbrood echt gezonder dan wit?

Tegenwoordig zijn er bij de bakkers en supermarkten talloze varianten brood te vinden. Twee populaire soorten die vaak als gezonde opties worden beschouwd, zijn bruin brood en meergranenbrood. Maar wat maakt deze broden nu zo gezond? En zijn er daadwerkelijke voordelen voor het lichaam?

Alles wat je moet weten over bronchitis

Alles wat je moet weten over bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, de grote luchtwegen die lucht naar de longen voeren. Deze aandoening kan leiden tot hoesten, kortademigheid en andere ademhalingsproblemen. Het begrijpen van de oorzaken, gevolgen en mogelijke behandelingen is essentieel voor iedereen die met deze aandoening wordt geconfronteerd. We vertellen je in dit artikel meer over deze ontsteking op de luchtwegen.

Is aspartaam gevaarlijk?

Is aspartaam gevaarlijk?

Aspartaam is een veel gebruikte zoetstof in levensmiddelen en dranken. Het lijkt de perfecte caloriearme vervanger voor suiker - al bestaat er ook heel wat controverse rond. Hoewel de zoetstof al decennialang wereldwijd gebruikt wordt, zijn er nog steeds mensen die de stof weigeren te consumeren. Maar hoe groot zijn de risico’s nu echt? In dit artikel geven we jou alle nodige antwoorden over aspartaam.

Processed food

Processed food

Bewerkte voedingsmiddelen vullen jaar na jaar de schappen van onze supermarkten. Ze zijn snel, gemakkelijk en vaak goedkoper dan verse alternatieven. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze voedingsmiddelen? En welke gevaren kunnen ze opleveren voor onze gezondheid? 

Waarom Rilatine geen doping voor studenten is

Waarom Rilatine geen doping voor studenten is

Sommigen studenten hebben de zomerexamens net achter de rug, anderen zweten al bij het vooruitzicht van de herexamens. Hoewel iedere student anders is, ben je één ding zeker: je moet door de examenperiode. De ‘blok’ is een periode die zich kenmerkt door stress en slaaptekort, waardoor heel wat studenten naar hulpmiddelen grijpen. Denk aan oppeppende middelen of geheugenversterkers. Voor de ene volstaat een goede kop koffie of een blik energiedrank, de ander gaat voor voedingssupplementen of zelfs medicatie. Rilatine is het populairste medicijn, ook al gaat dit gepaard met flink wat bijwerkingen. In dit artikel werpen we een licht op het verkeerdelijk gebruiken en waarom je dit dus beter uit de weg gaat.

Longontsteking

Longontsteking

Een longontsteking, ook bekend als pneumonie, is een ontsteking van je longen die meestal veroorzaakt wordt door infecties met bacteriën, virussen of soms schimmels. Zo’n infectie leidt tot de ontsteking van de longblaasjes, waardoor ze zich vullen met vocht of pus. Dit maakt ademhalen pijnlijk en beperkt de zuurstofopname. 

Pagina's