Wat is mindfulness en wat zijn de basistechnieken?

Wat is mindfulness en wat zijn de basistechnieken?

Mindfulness is niet zomaar een vorm van meditatie, maar een aandachtstraining. Het is een wetenschappelijk onderbouwde psychologische stroming die gaat over ‘leven met volle aandacht’. Er doen veel misvattingen de ronde over mindfulness, waarbij men het vaak koppelt aan spiritualiteit en boeddhisme. In dit artikel leggen we je uit wat mindfulness is, en welke basisstappen je tijdens je dagelijkse leven kan beoefenen. 


Wat is mindfulness

Mindfulness is het vermogen om volledig aanwezig te zijn, bewust van waar je bent en wat je doet. Daarnaast is het de kunst om niet overdreven overweldigd of reactief te worden door wat om je heen gebeurt. Dit vermogen bezitten we eigenlijk van nature, maar het is beperkt. Het dagelijks beoefenen van mindfulness maakt het gemakkelijker. 


Je bent mindful telkens wanneer je je bewust wordt van je gemoedstoestand via je gedachten en emoties. Ook het bewust voelen van wat je direct ervaart via je zintuigen is mindful zijn. Via bepaalde technieken kan je je brein hiervoor trainen. Het uiteindelijke doel van mindfulness is de innerlijke werking waar te nemen van onze mentale, emotionele en fysieke processen. Via het beoefenen van mindfulness zou je beter in staat zijn om situaties waar te nemen zoals ze zijn, zonder erover te oordelen.


De basis van mindfulness

Via mindfulness is het mogelijk om onze geconditioneerde reacties te doorbreken. Het helpt ruimte creëren tussen onszelf en onze reacties. Mindfulness heeft enkele basisstappen die je tijdens je dagelijkse leven kan beoefenen.

Maak tijd vrij
Een voordeel aan mindfulness is dat je geen speciale uitrusting nodig hebt. Maar je moet wel ruimte en tijd vrijmaken, in je vaak te drukke leven.

Observeer het huidige moment zoals het is
Een misvatting over mindfulness is dat het doel is een staat van eeuwige kalmte te bereiken en je geest compleet tot rust te brengen. Zoals eerder vermeld, is het doel om je aandacht te brengen naar het huidige moment, zonder overweldigd, reactief te zijn of een oordeel te vormen. Vanzelfsprekend is dit geen eenvoudige oefening.

Laat mogelijke oordelen vervliegen
Tijdens het beoefenen van mindfulness zullen er wellicht toch oordelen gevormd worden in je hoofd. Dit is geen probleem, je maakt er een mentale aantekening van en laat het oordeel dan voorbijgaan.

Keer terug naar het observeren van het huidige moment
Nadat je het oordeel laat vervliegen, keer je terug naar stap 2. Laat je niet langer meeslepen in je gedachten. Keer daarentegen terug naar het huidige moment.

Blijf vriendelijk voor je geest
Ook als je geest afdwaalt, blijf je er vriendelijk voor. Het is niet nodig om jezelf te veroordelen voor de gedachten en oordelen die in je opkomen. Oefen het herkennen van je geest die begint af te dwalen. Breng daarna je focus langzaamaan terug.

Deze basisstappen van mindfulness zijn niet voor iedereen even makkelijk uit te voeren. Het vraagt dagelijkse oefening om duidelijke resultaten te zien. Daarnaast worden er tal van  cursussen online en offline aangeboden door experts, die je verder kunnen begeleiden in het beoefenen van mindfulness.