Oestrogel 0,06% Gel Fl Doseerpomp 1 X 80g

Op voorschrift
Geneesmiddel
Niet op voorraad

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Ik weet dat dit product een voorschrift vereist.

Ik bevestig hierbij dat ik de bijsluiter heb gelezen en op de hoogte ben van het gebruik, de juiste dosering en mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel. Ik verklaar het gevaar van overhaast gebruik van dit geneesmiddel te kennen en beloof het te gebruiken zoals voorgeschreven.

Onze Leveringsmethodes:

Afhalen in de apotheek

Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies, bewaren buiten bereik van kinderen, lees aandachtig de bijsluiter. Vraag raad aan uw arts of apotheker. In geval van bijverschijnselen, neem contact met uw huisarts.

Geneesmiddelen zijn geen gewone producten. Ze kunnen nooit teruggenomen of geruild worden. De wet verbiedt apothekers om ongebruikte geneesmiddelen terug te nemen. In het belang van uw veiligheid worden alle geneesmiddelen die u terugbrengt naar de apotheek gesorteerd bij de vervallen geneesmiddelen.

Als apothekers bieden we ook farmaceutische zorg. Na aankoop van een geneesmiddel of medisch hulpmiddel kun je ook contact met ons opnemen als je vragen hebt. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via mail of telefoon.

Oestrogel is een hormoonsubstitutietherapie (HST). Het bevat het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Oestrogel wordt gebruikt bij postmenopauzale vrouwen met ten minste 6 maanden sinds hun laatste natuurlijke menstruatie.

Oestrogel wordt gebruikt voor:

Verlichting van symptomen die na de menopauze optreden

Tijdens de menopauze daalt de door het lichaam van een vrouw geproduceerde hoeveelheid oestrogeen. Dit kan symptomen veroorzaken zoals een warm gezicht, warme hals en borstkas ("opvliegers"). Oestrogel verlicht deze symptomen na de menopauze. U zult Oestrogel alleen voorgeschreven krijgen als uw symptomen uw dagelijkse leven ernstig hinderen.

Preventie van osteoporose

Na de menopauze kunnen sommige vrouwen breekbare botten (osteoporose) ontwikkelen. U dient alle beschikbare opties met uw arts te bespreken.

Als u een verhoogd risico op fracturen loopt als gevolg van osteoporose en andere geneesmiddelen niet geschikt zijn voor u, kunt u Oestrogel gebruiken om osteoporose na de menopauze te voorkomen.

  • De werkzame stof is estradiol.

  • De andere stoffen in dit middel zijn: carbomeer, trolamine, ethanol en gezuiverd water. Zie ook rubriek 2 'Oestrogel bevat ethanol'.

 Geneesmiddelen tegen HIV-infectie (zoals nevirapine, efavirenz, ritonavir, nelfinavir).

 Geneesmiddelen op basis van planten die sint-janskruid (Hypericum perforatum) bevatten, kunnen

de activiteit van Oestrogel verminderen

HST kan de werking van sommige andere geneesmiddelen beïnvloeden:

 Een geneesmiddel tegen epilepsie (lamotrigine), omdat dit de frequentie van aanvallen kan verhogen;

 Geneesmiddelen tegen hepatitis C-virus (HCV)-infecties (zoals een combinatieschema ombitasvir/paritaprevir/ritonavir met of zonder dasabuvir en een behandeling met

glecaprevir/pibrentasvir) kunnen een verhoging van de leverfunctieparameters (verhoging van het

gehalte ALAT, een leverenzym) veroorzaken bij vrouwen die anticonceptiemiddelen gebruiken met

dit geneesmiddel.

Gebruikt u naast Oestrogel nog andere geneesmiddelen of heeft u dat kort geleden gedaan? Vertel

dat dan uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor geneesmiddelen waar u geen voorschrift voor

nodig heeft en voor kruidengeneesmiddelen of andere natuurproducten. Uw arts zal u adviseren.

Waarop moet u letten met eten, drinken en alcohol?

Niet van toepassing.

Laboratoriumtests

Informeer uw arts of het laboratoriumpersoneel wanneer u een bloedtest nodig heeft dat u Oestrogel

gebruikt omdat dit geneesmiddel de resultaten van bepaalde tests kan beïnvloeden.

  1. Mogelijke bijwerkingen

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

De volgende ziekten worden vaker gerapporteerd bij vrouwen die HST gebruiken in vergelijking met vrouwen die geen HST gebruiken:

• borstkanker;

• abnormale groei of kanker in het baarmoederslijmvlies (endometriumhyperplasie of -kanker);

• eierstokkanker;

• bloedstolsels in de aderen van de benen of de longen (veneuze trombo-embolie);

• hartziekte;

• beroerte;

• waarschijnlijk geheugenverlies wanneer HST na de leeftijd van 65 jaar is gestart. Zie rubriek 2 voor meer informatie over deze bijwerkingen.

Vaak voorkomende bijwerkingen (tussen 1 en 10 op de 100 personen): dysmenorroe, menorragie, bloeding (spotting), menstruele stoornissen, leukorroe, buikpijn, buikkrampen, zwelling van de buik, misselijkheid, braken, hoofdpijn, spierkrampen, pijn in de ledematen, nervositeit, depressief syndroom.

Vaak voorkomende bijwerkingen (tussen 1 en 100 op de 1.000 personen): goedaardig gezwel in de borst, baarmoederpoliep, verhoogd volume van baarmoederfibromen, endometriose, pijn in de borst, verergering van oestrogeenafhankelijke tumoren, migraines, duizeligheid, slaperigheid, slapeloosheid, gewrichtspijn, oppervlakkige of diepe veneuze trombose, tromboflebitis, perifeer oedeem, zoutretentie, opgezwollen gevoel, gewichtstoename, huiduitslag, jeuk, chloasma, gestoorde levertestwaarden, leveradenoom, galstenen.

De volgende bijwerkingen kunnen zich voordoen bij HST:

• goed- en kwaadaardige gezwellen die kunnen worden beïnvloed door oestrogenen, bijvoorbeeld endometriumkanker (kanker van het baarmoederslijmvlies);

Wanneer mag u dit middel niet gebruiken?

• Als u allergisch (overgevoelig) bent voor een van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6.

• Als u een bloedstolsel in een ader heeft of ooit heeft gehad (trombose), zoals in de benen (diepe veneuze trombose) of de longen (longembolie);

• Als u een bloedstollingsziekte heeft (zoals proteïne C-, proteïne S- of antitrombinedeficiëntie);

• Als u een ziekte heeft of recent heeft gehad die wordt veroorzaakt door bloedstolsels in de slagaderen, zoals een hartaanval, beroerte of angina;

• Als u leverziekte heeft of ooit heeft gehad en uw leverfunctietestwaarden niet zijn teruggekeerd tot normaal;

• Als u een zeldzaam bloedprobleem heeft dat "porfyrie" wordt genoemd en dat in families wordt doorgegeven (geërfd);

• Als u onverklaarbaar vaginaal bloedverlies heeft;

• Als u een excessieve verdikking van het baarmoederslijmvlies heeft (endometriumhyperplasie) en als u daarvoor niet wordt behandeld.

Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Uw arts zal proberen de laagste dosis voor te schrijven om uw symptoom zo kort mogelijk te behandelen. Raadpleeg uw arts als u denkt dat deze dosis te sterk is of niet sterk genoeg is.

• Vrouwen die hun baarmoeder nog hebben: Langdurig gebruik van oestrogenen zonder toevoeging van progesteron verhoogt het risico van endometriumkanker bij vrouwen die hun baarmoeder nog hebben. Om dat tegen te gaan, moet u minstens 12 dagen per maand ook een progesteronderivaat innemen.

U dient steeds de laagste doeltreffende dosis te gebruiken, ongeacht welk schema u volgt (gemiddeld vanaf 1,25 g gel per dag of een dosis). Men kan twee behandelingsschema's toepassen:

Cyclisch: U brengt een dosis Oestrogel aan gedurende 21 dagen (3 weken) gevolgd door een periode van 7 dagen zonder behandeling.

Uw arts zal u waarschijnlijk ook nog een ander hormoon voorschrijven, een progesteronderivaat. Dat eemt u de laatste 12-14 dagen van de 21 dagen dat u de oestrogenen gebruikt. De 4e week, de week dat u geen oestrogenen gebruikt, neemt u ook geen geneesmiddel dat progesteron bevat. Tijdens die periode zonder behandeling kan een dervingsbloeding ("maandstonden") optreden.

Sequentieel continu: U brengt elke dag zonder onderbreking een dosis Oestrogel aan (minstens 25 dagen per maand). Uw arts zal u waarschijnlijk ook een behandeling met een ander hormoon voorschrijven (progesteron). U moet progesteron op de laatste 12-14 dagen van de maand op hetzelfde tijdstip innemen.

Duur van de behandeling Uw arts zal u zeggen hoelang u Oestrogel dient te gebruiken. Het is belangrijk dat u zich daaraan houdt. Zet de behandeling niet voortijdig stop. Praat er eerst over met uw arts.

U moet periodiek (minstens om het jaar) met uw arts nagaan of u nog steeds een behandeling met oestrogenen nodig heeft.

De applicaties van Oestrogel moeten worden uitgevoerd: - door de vrouw zelf, - 's morgens of 's avonds, bij voorkeur na het toilet, elke dag op hetzelfde tijdstip. - De gel ZO BREED MOGELIJK uitsmeren, bij voorkeur op de onderarm, de bovenarm en/of de schouder, of op een groot stuk intacte huid. - De gel mag niet aangebracht worden op de borsten of op de slijmvliezen, vooral niet op de vulva of de vagina.

CNK3952462
MerkenBesins Healthcare
Breedte63 mm
Lengte184 mm
Diepte55 mm
Actieve ingrediëntenestradiol