Alles wat je over snurken moet weten

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat de slaapkwaliteit van de snurker en vaak ook van diens partner kan beïnvloeden. Snurken is vervelend, maar het kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als patiënt is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van het snurken, welke behandelingsopties beschikbaar zijn en wanneer doorverwijzing naar een arts noodzakelijk is. Snurk jij of snurkt jouw partner? Je apotheker staat je graag bij om je vragen te beantwoorden.

Wat veroorzaakt snurken?

Snurken heeft niet zelden 1 oorzaak. Meestal liggen verschillende factoren aan de basis van deze aandoening. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Fysieke kenmerken: het hebben van een smalle keel, vergrote amandelen of een lange huig kan de luchtweg van de patiënt blokkeren. Hierdoor krijgt hij of zij het moeilijk met ademenen tijdens het slapen, wat het snurkgeluid veroorzaakt. 
  • Overgewicht: bij overgewicht wordt er soms extra weefsel in de keel aangemaakt. Dit kan vervolgens het snurken aanwakkeren of verergeren.
  • Leeftijd: wanneer we ouder worden, verslapt ons keelweefsel. Met als potentieel gevolg snurken, of een verergering van het snurken.
  • Leefgewoonten: roken, alcoholgebruik en bepaalde medicijnen kunnen de keelspieren ontspannen en zo snurken veroorzaken.
  • Slaaphouding: bij een patiënt in rugligging kan de luchtweg geblokkeerd worden door de tongpositie. Als deze in je keel ‘ligt’, kan er moeilijker lucht door je keel passeren waardoor het snurkgeluid ontstaat.
  • Neusobstructie: verkoudheid, allergieën, of een scheef neusschot kunnen snurken veroorzaken. Ze belemmeren namelijk de luchtwegen.

De rol van je apotheker bij snurken

Een apotheker kan zijn of haar patiënten adviseren over verschillende niet-medicamenteuze en over-the-counter (OTC) behandelingen:

  • Advies over levensstijl: je apotheker geeft je graag voorlichting over het belang van gewichtsbeheersing, vermijden van alcohol voor het slapengaan en stoppen met roken. Overgewicht en overmatige consumptie van alcohol en sigaretten kunnen een negatief effect hebben op de luchtwegen en weefsels in de keel, met snurken als potentieel gevolg.. 
  • OTC-producten: apothekers kunnen je begeleiden in je keuze aan hulpmiddelen voor lichte snurkers. Denk aan neusstrips, anti-snurkbeugels of nasale sprays. Indien nodig zal je apotheker je doorverwijzen naar de huisarts.
  • Informatie over slaaphouding: vraag advies aan je apotheker over welke slaaphouding het beste is om snurken te vermijden of te verminderen. 
  • Bewustmaking van potentieel ernstige aandoeningen: hoewel een apotheker geen arts is, kunnen ze hun patiënten alsnog bijstaan met informatie over (ernstige) medische aandoeningen. Aanhoudend zwaar snurken kan een teken zijn van slaapapneu, waarvoor begeleiding van een arts noodzakelijk is. Luister dus zeker naar het advies van je apotheker.

Wanneer moet je als snurker naar de dokter?

Ben je een zware snurker en/of verergert je snurken? Dan maak je best een afspraak bij je arts om het erover te hebben. Je kan uiteraard ook advies vragen aan je apotheker of je al dan niet naar de dokter moet voor jouw snurkprobleem. Wanneer je één of meerdere van onderstaande zaken ervaart, is het aan te raden om je arts te raadplegen:

  • Aanhoudend zwaar snurken kan een teken zijn van obstructieve slaapapneu, wat serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De kans is groot dat je arts je hiervoor naar een slaapkliniek zal doorverwijzen.
  • Wanneer eenvoudige remedies en aanpassingen in je levensstijl niet werken, kan professionele medische hulp nodig zijn om eventueel achterliggende oorzaken te achterhalen. 
  • Snurken gecombineerd met overgewicht, hoge bloeddruk of andere gezondheidsklachten kunnen wijzen op onderliggende aandoeningen.

Snurken is dus meestal niet meer dan een vervelende kwestie, maar het kan ook potentieel verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Twijfel je of jouw snurken problematisch kan zijn? Vraag raad bij je apotheker of maak een afspraak bij je arts.